English
Недвижимость

Тематика статей

Новости rss

Екстренная консультация при задержаниях ТЦК и СП (военных комисариатов)
Нужна екстренная консультация, задержания ТЦК и СП, военных комисариатов, адвокат ТЦК, ТЦК адвокат, юрист ТЦК и СП, юрист ТЦК , ТЦК та СП?
Приглашаем адвокатов в партнерство. Коворкинг для адвокатов в разных города. Международная юридическая сеть
Наша компания предоставляет возможность адвокатам работать удаленно или в своем регионе, не переживая за наличие клиентов, предоставляя возможность принимать клиентов в центре вашего города по мере необходимости.
Курс правовой самозащиты. Правовая самооборона
Правовая самозащита, адвокат Евсютин, правовая самооборона, курс правовой самозащиты адвоката Евсютина, самооборона
Если Вас задержали
Если вас задержали сотрудники правоохранительных органов по подозрению в совершении преступления у вас есть право на защиту, вы можете осуществлять самостоятельно или привлекая адвоката.
Миграция и защита бизнеса, международное масштабирование и сопровождения проектов
Миграция и защита бизнеса, международное масштабирование и сопровождение проектов United interntional Partners (Единые международные Партнеры)
Адвокат профессия. Юристом теперь может быть каждый

Адвокат – это профессия, требующая от её обладателя, высокого уровня образования, интеллекта и жизненного опыта. Достигаются и приобретаются такие качества, в результате всего жизненного пути и профессиональной деятельности самого адвоката. Но ты тоже можешь научиться себя защищать.

Адвокат о вопросах проблемной недвижимости Донбасса на радио "Вести"

О недвижимости, юрист по недвижимости, юрист о недвижимости, как выбрать недвижимость, покупка недвижимости, адвокат по недвижимости. Купить недвижимость правильно.

Навчальний курс: Правовий самозахист в умовах воєнного стану, правовий самозахист, правова самооборона, курси з права Україна
Назва курсу: "Правовий самозахист в умовах воєнного стану" 1. Визначення воєнного стану та його наслідки для громадян. 2. Права та обов'язки громадян під час воєнного стану. 3. Як поводитись під час затримання, обшуку та арешту. 4. Як правильно вести себе під час допиту та інтерогації. Як звернутись до адвоката та отримати правову допомогу безоплатно. 5. Як звернутись до правоохоронних органів та суду у разі порушення прав.
Посилення відповідальності військових. Зміни до Кримінального кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення
Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кримінального кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці. Це проект № 8271
Увольнение c воинской службы студентов, призванных на службу в время действия военного положения
По поводу увольнения студентов, призванных на службу в время действия военного положения. Пока им уволиться просто так не возможно. То есть они не подлежат призыву, но если уже попали на службу, то уволится на основании обучения не могут. Изменить ситуацию может законопроект о внесении изменений в статью 26 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе", в части увольнения студентов, ассистентов-стажеров и аспирантов.
Архив новостей

rss2email
Новости



Статьи

ВОЕННЫЙ адвокат / АДВОКАТСКАЯ ПРАКТИКА / Статьи

E-mail:  [email protected]

Адвокат у військових справах, військовий адвокат, військовий адвокат Київ, військовий адвокат Донбас, військовий адвокат Україна

Адвокат у військових справах

Після 2014 року та з новою хвилею агресії у 2022 році військові справи стають все більш актуальними. Під час війни всі інші справи відкладаються, оскільки питання безпеки це базова потреба людини і держави.

Наши адвокати спеціалізується на кримінальних справах, про якими звинувачуються військовослужбовці або призовники, адміністративних спорах про мобілізацію і призову на військову службу, господарських справах у військовій сфері за фактами невиконання контрактів, однією з яких є підрозділи МОУ.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Наші адвокати мають багатий досвід у захисті громадян у кримінальному провадженні як на стадіях досудового розслідування, в судах як місцевих рівнів, так і апеляції і в касаційному суді.

Багато адвокатів раніше працювали на посадах слідчих і прокурорів у військовій прокуратурі, знають специфіку взаємин у військових частинах і вонкоматах, КЕЧах та інших підрозділів МВС, ЗСУ, Національної гвардії та СБУ.

Адвокат Євсютин О.М., який є керуючим партнером (директором) Бюро, на початку 2000 - х років проходив службу у військовій прокуратурі помічником військового прокурора гарнізону, потім три роки обіймав посаду слідчого прокуратури, а з 2005 по 2007 р - посаду прокурора відділу з нагляду за виконанням законів спеціальними підрозділами та іншими установами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією (ГО БКОЗ УСБУ, УБОЗ, УВБ ГУМВС) обласної прокуратури, проходив спеціальне навчання в Національній академії прокуратури України. З 2007 року активно практикує в якості адвоката у справах даної категорії, у тому числі пов'язаної з мобілізацією та проходженням військової служби.

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС і процес про адміністративні правопорушення:

• Захист обвинувачених, підозрюваних. підсудних, потерпілих, свідків на всіх стадіях кримінального процесу.

• Припинення незаконного методів дізнання і слідства.

• Адвокатський захист у кримінальних справах у сфері економічних, господарських, ПОСАДОВИХ ЗЛОЧИНІВ.

• Звернення адвоката в Європейський суд з прав людини.

• Адвокатська захист інтересів у кримінальних справах про ДТП (дорожньо-транспортних пригодах).

• Представлення адвокатом інтересів у військовій прокуратурі та судах по військових злочинів.

• Захист у кримінальних справах у сфері ухилення від оподаткування.

• ШВИДКА ДОПОМОГА при ДТП, затримання, арешт і обшуках у кримінальних справах. Виїзд на місце. Оскарження дій ДАІ та митниці.

• Сприяння умовно-дострокового звільнення, представлення інтересів з кримінально-виконавчих установах.

• Проведення приватних розслідувань з використанням детективи, розшук осіб і збір доказів.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Велика практика щодо участі в кримінальних справах про злочини, предуссмотренних ст.ст. 368, 369 (одержання та давання хабара), ст.ст. 364 і 365 (зловживання і перевищення посадовим становищем), ст.ст. 366, 358 (службове підроблення та підроблення документів), 191 (розкрадання майна з використанням посадового становища), ст. 201 (контрабанда), ст. 305 (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів), ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту), ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом або викрадення), ст. 423 (зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем), ст. 409 (ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом), ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 257 (бандитизм) Кримінального кодексу України, як в ході захисту підозрюваних і підсудних, так і представлення інтересів потерпілих у даних справах.

Військовий адвокат - курс для юристів, які бажають опанувати новий та дуже перспективний напрямок у юриспруденції. Україна стала на шлях країни, яка воює. Питання оборони та безпеки відтепер будуть першочерговими на протязі декількох десятиліть. Тому якщо ви не розумієтесь у тонкощах військового права вам буде важко мати … https://adacademy.com.ua/

Досвід: служба у військовій прокуратурі, слідчий районної прокуратури, прокурор відділу нагляду за спеціальними підрозділами та іншими установами, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністтю, директор обласного центру БВПД при Міністерстві юстиції.

Сертифікований експерт Національної асоціації адвокатів України «Доповідь керівників Донецького та Луганського відділень ААУ, які знаходяться в зоні АТО»

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

АДВОКАТИ у військових справах: військовий адвокат і юрист Представництво у військкоматах і ВВК при суперечках про мобілізацію і призов на військову службу. Захист у кримінальних справах щодо військовослужбовців або призовників у військовій прокуратурі, СБУ та ВСП (військовій службі правопорядку) Участь у судових процесах у військовій сфері. Відстоювання інтересів у господарських справах у військовій сфері, у тому числі за фактами невиконання контрактів, однією з яких є підрозділи МОУ (Міністерства оборони України). Відстоювання інтересів довірителів в господарських процесах у військовій сфері (тендери і закупівлі МОУ і його підрозділів, поставки військової техніки й устаткування, супровід ЗЕД у військовій сфері).

 

Суб'єкти

Суб'єктами військових злочинів можуть бути тільки військовослужбовці, а також військовозобов'язані під час проходження ними відповідних зборів.

Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, а також інші особи, визначені законом, Поліцейські поліції особливого призначення Національної поліції України.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Покарання

До осіб, визнаних винними у вчиненні кримінального правопорушення, судом можуть бути застосовані такі види покарань:

1) штраф;

2) позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу;

3) позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;

4) громадські роботи;

5) виправні роботи;

6) службові обмеження для військовослужбовців;

7) конфіскація майна;

8) арешт; На строк від одного до шести місяців. Військовослужбовці відбувають арешт на гауптвахті.

3. Арешт не застосовується до осіб віком до шістнадцяти років, вагітних жінок та до жінок, які мають дітей віком до семи років.

9) обмеження волі;

10) тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців;

11) позбавлення волі на певний строк;

12) довічне позбавлення волі.

Покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні призначається військовослужбовцям строкової служби, військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, особам офіцерського складу, які проходять кадрову військову службу, особам офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, військовослужбовцям, призваним на військову службу під час мобілізації, на особливий період, військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (крім військовослужбовців-жінок), на строк від шести місяців до двох років у випадках, передбачених цим Кодексом, а також якщо суд, враховуючи обставини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замінити позбавлення волі на строк не більше двох років триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк.

Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців замість позбавлення волі не може застосовуватися до осіб, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Єдиний у ЗСУ дисциплінарний батальйон

307-й окремий дисциплінарний батальйон або 307 дисбат (307 ОДисБ, в/ч А0488) — окрема військова частина, дисциплінарний батальйон Військової служби правопорядку (м. Київ).

22 вересня 2022 року утримувалось 45 засуджених військовослужбовців.

Відбуваючи покарання в єдиному у ЗСУ дисциплінарному батальйоні, засуджені за кримінальні злочини військові, незалежно від колишніх звань та посад, належать до рядового складу. Вони не мають права носити статутні знаки розрізнення. Їх стереже озброєна варта зі злющими вишколеними псами. Втім, до них і за «колючкою» посадовці батальйону продовжують звертатися… «Пане солдате»

До того ж, сто відсотків утримуваного контингенту – це люди, які не скоїли важких кримінальних злочинів, і яких суди самим видом їх покарання визнали невтраченими для суспільства. В основному це військові, які порушили статтю 407-му Кримінального кодексу України, самовільно залишивши військові частини.

Звільнення від покарання за хворобою

Військовослужбовці, засуджені до службового обмеження, арешту або тримання в дисциплінарному батальйоні, в разі визнання їх непридатними до військової служби за станом здоров'я звільняються від покарання.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

ВІЙСЬКОВІ КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ ПРОТИ ВСТАНОВЛЕНОГО ПОРЯДКУ НЕСЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ

Військовими кримінальними правопорушеннями визнаються передбачені цим розділом кримінальні правопорушення проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів

 

Стаття 402. Непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Стаття 403. Невиконання наказу начальника, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Стаття 404. Опір начальникові, а також іншій особі, яка виконує покладені на неї обов’язки з військової служби, або примушування їх до порушення цих обов’язків, якщо вони були вчинені в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від трьох до дванадцяти років.

Стаття 405. Погроза вбивством або заподіянням тілесних ушкоджень чи побоїв начальникові, або знищенням чи пошкодженням його майна у зв’язку з виконанням ним обов’язків з військової служби - вчинені групою осіб, або із застосуванням зброї, або в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Стаття 406. Порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності між ними відносин підлеглості, що виявилося в завданні побоїв чи вчиненні іншого насильства, вчинені групою осіб або із застосуванням зброї, або такі, що спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

Стаття 407. ч. 5. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Стаття 408. Дезертирство - самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, а також нез’явлення з тією самою метою на службу у разі призначення, переведення, з відрядження, відпустки або з лікувального закладу, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

Стаття 409. Ухилення військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби, підроблення документів чи іншого обману, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Стаття 410. Викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, розбій з метою заволодіння зброєю, бойовими припасами, вибуховими чи іншими бойовими речовинами, засобами пересування, військовою та спеціальною технікою, а також вимагання цих предметів, поєднане з насильством, небезпечним для життя і здоров’я потерпілого, - караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Стаття 411. Умисне знищення або пошкодження зброї, бойових припасів, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна - вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Стаття 412. Необережне знищення або пошкодження зброї, бойових припасів, засобів пересування, військової і спеціальної техніки чи іншого військового майна.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Стаття 413. Втрата військового майна.

Стаття 414. Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення

Стаття 415. Порушення правил водіння або експлуатації машин. Порушення правил водіння або експлуатації бойової, спеціальної чи транспортної машини, що спричинило потерпілому середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження або загибель потерпілого, - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років. А що спричинило загибель кількох осіб, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Стаття 418. Порушення статутних правил вартової (вахтової) служби чи патрулювання, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту (вахту) чи патрулювання, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Стаття 419. Порушення правил несення прикордонної служби. яка входить до складу наряду з охорони державного кордону України, якщо це спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, -

карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Стаття 420. Порушення правил несення бойового чергування (бойової служби), встановлених для своєчасного виявлення і відбиття раптового нападу на Україну або для захисту та безпеки України, якщо це спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. А вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Стаття 421. Порушення особою, яка входить у добовий наряд частини (крім варти і вахти), статутних правил внутрішньої служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, запобігання яким входило в обов’язки даної особи, - вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

Стаття 422. Розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, за відсутності ознак державної зради.

Стаття 425. Недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо це заподіяло істотну шкоду, чинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Примітка:

Під військовими службовими особами розуміються військові начальники, а також інші військовослужбовці, які обіймають постійно чи тимчасово посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків, або виконують такі обов’язки за спеціальним дорученням повноважного командування.

Бездіяльність військової влади

Стаття 426. Бездіяльність військової влади. Умисне неприпинення кримінального правопорушення, що вчиняється підлеглим, або ненаправлення військовою службовою особою до органу досудового розслідування повідомлення про підлеглого, який вчинив кримінальне правопорушення, а також інше умисне невиконання військовою службовою особою дій, які вона за своїми службовими обов’язками повинна була виконати, якщо це заподіяло істотну шкоду, -

караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або службовим обмеженням на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

4. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, що вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

 У статтях 425 та 426 цього Кодексу істотною шкодою, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається шкода, яка в двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а тяжкими наслідками за тієї самої умови вважається шкода, яка в п’ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень

Стаття 426-1. 1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, крім передбачених частиною другою цієї статті, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Застосування нестатутних заходів впливу щодо підлеглого або перевищення дисциплінарної влади, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, а також застосування насильства щодо підлеглого - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

3. Діяння, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені із застосуванням зброї, а також діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до дев’яти років.

4. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

5. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Військове адмін. правопорушення

Військове правопорушення - правопорушення, вчинене військовослужбовцем, що тягне за собою адміністративну відповідальність, визначену главою 13-Б Кодексу України про адміністративні правопорушення

Протокол про військове адміністративне правопорушення складається протягом 3-х діб з моменту встановлення даних, які підтверджують факт вчинення військовослужбовцем такого правопорушення.

При цьому, необхідно дотримуватися вимог щодо форми та змісту, установлених статтею 256 КУпАП.

Складати протокол мають право:

командири (начальники) військових частин (установ, закладів), командири підрозділів, які уповноважені на те командирами (начальниками) військових частин (установ, закладів);

уповноважена посадова особа органів управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України (про правопорушення, вчинені військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів, а також працівниками Збройних Сил України під час виконання ними службових обов’язків).

Уповноважена посадова особа складає протокол не пізніше 24 годин з моменту виявлення військовослужбовця (військовозобов’язаного), що вчинив військове адміністративне правопорушення, у двох примірниках, один з яких під розписку вручається військовослужбовцю (військовозобов’язаному), який притягується до адміністративної відповідальності.

У разі відмови військовослужбовця (військовозобов’язаного), який притягується до адміністративної відповідальності, від отримання примірника протоколу в ньому робиться відповідний запис.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Адміністративні стягнення

За військові адміністративні правопорушення до військовослужбовців можуть застосовуватися такі види стягнень:

•Попередження (зауваження).
•Штраф.

Утримання на гауптвахті

Гауптвахта - спеціальне приміщення, яке обладнано в органах управління Служби правопорядку (підрозділах Служби правопорядку) з метою виконання покарання заарештованих в адміністративному порядку та затриманих військовослужбовців і військовозобов’язаних, або приміщення (намет), яке може тимчасово обладнуватися на полігонах, у навчальних центрах та районах. Арешт з утриманням на гауптвахті призначається районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами). Особливості цього виду стягнення те, що воно не може застосовуватися до військовослужбовців-жінок

Військовослужбовці несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах

За порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, санітарних норм, правил полювання, рибальства та охорони рибних запасів, митних правил, вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, порушення тиші в громадських місцях, неправомірне використання державного майна, незаконне зберігання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, невжиття заходів щодо окремої ухвали суду, ухилення від виконання законних вимог прокурора, порушення законодавства про державну таємницю, порушення порядку обліку, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію, військовослужбовці несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах.

До зазначених осіб не може бути застосовано громадські роботи, виправні роботи і адміністративний арешт, а до військовослужбовців строкової служби – водіїв транспортних засобів Збройних сил України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань у разі порушення правил дорожнього руху, крім того - штраф.

У разі притягнення таких осіб до відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі направлення особи, яка вчинила таке насильство, на проходження програми для осіб, які вчинили домашнє насильство чи насильство за ознакою статі, здійснюється на загальних підставах.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами

Також, ці особи несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами (Дисциплінарний статут Збройних Сил України, Дисциплінарний статут служби цивільного захисту, Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України).

Кодекс України про адміністративні правопорушення визначає загальні види адміністративних стягнень за військові адміністративні правопорушення, але в умовах особливого періоду законодавчо закріплено більш суворішу відповідальність.

Особливий період – це період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Крім цього, відповідно до частини 5 статті 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що за вчинення військових адміністративних правопорушень військовослужбовці, а також військовозобов’язані та резервісти під час проходження зборів несуть відповідальність, передбачену главою 13-Б цього кодексу, за умови, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Відмова від виконання законних вимог командира (начальника) ст. 172-10 КУпАП

Відмова від виконання законних вимог командира (начальника) передбачає накладення штрафу від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – н.м.д.г.) або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Ті самі діяння, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану - тягнуть за собою штраф від 500 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від 10 до 15 діб.

Самовільне залишення військової частини або місця служби ст. 172-11 КУпАП

Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до 3-х діб передбачає арешт з утриманням на гауптвахті до 10 діб.

Ті самі діяння, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, - тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті від 7 до 15 діб.

Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової військової служби), а також військовозобов’язаним та резервістом під час проходження зборів, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на військову службу у разі призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до 10-ти діб передбачає штраф від 500 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Вищезазначені діяння, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану - тягнуть за собою накладення штрафу від 1000 до 2000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті від 10 до 15 діб

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Необережне знищення або пошкодження військового майна ст. 172-12 КУпАП

Необережне знищення або пошкодження зброї, бойових припасів, засобів пересування, військової і спеціальної техніки чи іншого військового майна передбачає накладення штрафу від 100 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Ті самі діяння вчинені в умовах особливого періоду, - тягнуть за собою штраф від 1000 до 2000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті від 10 до 15 діб.

Зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем ст. 172-13 КУпАП

Незаконне використання військовою службовою особою (військові начальники, а також інші військовослужбовці, які обіймають постійно чи тимчасово посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або виконують такі обов’язки за спеціальним дорученням повноважного командування) транспортних засобів, споруд чи іншого військового майна, використання військовослужбовця для виконання завдань, не пов’язаних з військовою службою, а також інше зловживання владою або службовим становищем, вчинене з корисливою метою чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб - тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Ті самі діяння, які вчинені в умовах особливого періоду, - передбачають штраф від 1000 до 2000 н.м.д.г. або утримання на гауптвахті від 10 до 15 діб.

Важливо! Під військовими службовими особами розуміються військові начальники, а також інші військовослужбовці, які обіймають постійно чи тимчасово посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або виконують такі обов’язки за спеціальним дорученням повноважного командування.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень ст. 172-14 КУпАП

Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень передбачає накладення штрафу від 100 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті до 10 діб.

Ті самі діяння, вчинені в умовах особливого періоду, - тягнуть за собою накладення штрафу від 1000 до 2000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті від 10 до 15 діб.

Недбале ставлення до військової служби ст. 172-15 КУпАП

Недбале ставлення військової службової особи до військової служби - тягне за собою накладення штрафу від 100 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Ті ж діяння, вчинене в умовах особливого періоду, - передбачає накладення штрафу від 1000 до 2000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті від 10 до 15 діб.

Бездіяльність військової влади ст. 172-16 КУпАП

Умисне невжиття заходів щодо припинення кримінального правопорушення, що вчиняється підлеглим, або ненаправлення військовою службовою особою до органу досудового розслідування повідомлення про підлеглого, який вчинив кримінальне правопорушення, а також інше умисне невиконання військовою службовою особою покладених на неї службових обов’язків передбачає штраф від 100 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Ті самі діяння вчинені в умовах особливого періоду, - накладення штрафу від 1000 до 2000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті від 10 до 15 діб.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Порушення правил несення бойового чергування ст. 172-17 КУпАП

Порушення правил несення бойового чергування (бойової служби), встановлених для своєчасного виявлення і відбиття раптового нападу на Україну або для захисту та безпеки України передбачає накладення штрафу від 100 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Ті самі діяння, вчинені в умовах особливого періоду, - тягнуть за собою накладення штрафу від 1000 до 2000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від 10 до 15 діб.

Порушення правил несення прикордонної служби ст. 172-18 КУпАП

Порушення правил несення прикордонної служби особою, яка входить до складу наряду з охорони державного кордону України передбачають штраф від 100 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Ті самі діяння, вчинені в умовах особливого періоду, - тягнуть за собою накладення штрафу від 1000 до 2000 н.м.д.г. або утримання на гауптвахті від 10 до 15 діб.

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

Порушення правил поводження із зброєю, а також боєприпасами, вибуховими, іншими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення ст. 172-19 КУпАП

Порушення правил поводження із зброєю, а також боєприпасами, вибуховими, іншими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення, а також з радіоактивними матеріалами передбачає штраф від 100 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті до 10 діб.

Діяння, вчинені в умовах особливого періоду, - тягнуть за собою накладення штрафу від 1000 до 2000 н.м.д.г., або арешт з утриманням на гауптвахті від 10 до 15 діб.

 

Розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів ст. 172-20 КУпАП

Розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів на території військових частин, військових об’єктів, або поява таких осіб на території військової частини в нетверезому стані, у стані наркотичного чи іншого сп’яніння, або виконання ними обов’язків військової служби в нетверезому стані, у стані наркотичного чи іншого сп’яніння, а також відмова таких осіб від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння передбачають штраф від 100 до 500 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 7 діб.

Участь начальників (командирів) та інших керівників у розпиванні з підлеглими військовослужбовцями, а також військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів під час виконання ними обов’язків військової служби, або невжиття ними заходів для відсторонення від обов’язків військової служби осіб, які перебувають у нетверезому стані, стані наркотичного чи іншого сп’яніння, або приховування випадків розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів, появи на території військової частини в нетверезому стані, стані наркотичного чи іншого сп’яніння підлеглих військовослужбовців, а також військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів - тягнуть за собою накладення штрафу від 500 до 1000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, або в умовах особливого періоду, - передбачають накладення штрафу від 1000 до 2000 н.м.д.г. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від 10 до 15 діб.

 

 

Телефон:

+38 (066) 911-06-40

www.військовий-адвокат.com.ua

© Если источник не указан, то авторское право принадлежит сайту donadvocat.com, прямая ссылка на который обязательна при копировании или использовании любых его материалов

E-mail:  [email protected]

ПРЕСС-ЦЕНТР TV    ПОЛУЧИТЬ КОНСУЛЬТАЦИЮ ON-LINE

Вернуться к списку статей